Zupa z dyni, którą zachwyci się cała rodzina!

4

W kuchni spędzam mało czasu. Jak już gotuję, to coś szybkiego, najlepiej jednogarnkowego i coś, co zje moje starsze dziecko. A jak wiecie, jest on bardzo wymagający w kwestii jedzenia. Ma tak zwane delikatne podniebienie. Dlatego często gotuję to, co lubi Olek. Zupa z dyni w okresie jesienno-zimowym jest częstym bywalcem na naszym stole. Przez Olka…

Moja ulubiona to ta z mleczkiem kokosowym i imbirem. Idealna na chłodne dni. Rozgrzewa a dodatkowo smakuje obłędnie. Moje dziecko zawsze woła „mama jesce„.

Przepis na tę zupę wynalazłam w książce, która kurzyła się na mojej półce przez dłuższy czas (Pyszne 25). Ale proszę się nie sugerować liczbą. Ugotowanie zupy na pewno nie zajęło mi 25 minut.

Kokosowa zupa z dyni to naprawdę uczta dla podniebienia. Nie jestem zwolenniczką jedzenia tajskiego, mleczka kokosowego i imbiru, ale w połączeniu z dynią i kurczakiem te składniki nabrały dla mnie nowego wymiaru.

Zatem czego potrzebujecie:

  1. Godziny na ugotowanie bulionu.
  2. Pół godziny na przygotowanie pozostałych składników (możecie je przygotować podczas gotowania się bulionu).
  3. 5 minut na połączenie wszystkich składników razem i doprawienie zupki.

Składniki:

  1. Dynia 0,5 kg
  2. Kurczak 250 g
  3. Puszka mleka kokosowego
  4. Imbir 5 cm
  5. Papryczka chilli
  6. 2 cebule
  7. 2 ząbki czosnku
  8. Przyprawy: papryka ostra i papryka słodka
  9. Oliwa z oliwek

Kroki:

  1. Ugotuj bulion – litr wody i włoszczyznę gotuj przez godzinę, następnie odcedź.
  2. Imbir obierz i posiekaj na drobne kawałeczki.
  3. Chilli posiekaj na drobno.
  4. Kurczaka pokrój na kawałki 2 cm. Następnie połącz go z imbirem, chilli, przyprawami, solą, pieprzem i odstaw na bok.
  5. Dynię obierz i pokrój na drobne kawałki.
  6. Czosnek i cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni na oliwie z oliwek. Następnie dodaj dynię i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  7. Przełóż dynię z cebulą i czosnkiem do garnka, zalej ją bulionem, a gdy się zagotuje zalej mlekiem kokosowym. Całość zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż kurczaka przez ok. 4 minuty.
  9. Podsmażonego kurczaka dodaj do bulionu z dynią i zagotuj zupę przez ok. 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa gotowa, a ja życzę Wam smacznego.

Share.

About Author

Mama dwuletniego Stefka i sześcioletniego Aleksandra, zakochana w macierzyństwie, modzie i swojej pracy :)

4 komentarze

  1. Lece po składniki! uwielbiam dynię, ale wciąż szukam przepisu idealnego, mam nadzieję, że już znalazłam 🙂

Leave A Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.