W kuchni spędzam mało czasu. Jak już gotuję, to coś szybkiego, najlepiej jednogarnkowego i coś, co zje moje starsze dziecko. A jak wiecie, jest on bardzo wymagający w kwestii jedzenia. Ma tak zwane delikatne podniebienie. Dlatego często gotuję to, co lubi Olek. Zupa z dyni w okresie jesienno-zimowym jest częstym bywalcem na naszym stole. Przez Olka…
Moja ulubiona to ta z mleczkiem kokosowym i imbirem. Idealna na chłodne dni. Rozgrzewa a dodatkowo smakuje obłędnie. Moje dziecko zawsze woła „mama jesce„.
Przepis na tę zupę wynalazłam w książce, która kurzyła się na mojej półce przez dłuższy czas (Pyszne 25). Ale proszę się nie sugerować liczbą. Ugotowanie zupy na pewno nie zajęło mi 25 minut.
Kokosowa zupa z dyni to naprawdę uczta dla podniebienia. Nie jestem zwolenniczką jedzenia tajskiego, mleczka kokosowego i imbiru, ale w połączeniu z dynią i kurczakiem te składniki nabrały dla mnie nowego wymiaru.
Zatem czego potrzebujecie:
- Godziny na ugotowanie bulionu.
- Pół godziny na przygotowanie pozostałych składników (możecie je przygotować podczas gotowania się bulionu).
- 5 minut na połączenie wszystkich składników razem i doprawienie zupki.
Składniki:
- Dynia 0,5 kg
- Kurczak 250 g
- Puszka mleka kokosowego
- Imbir 5 cm
- Papryczka chilli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: papryka ostra i papryka słodka
- Oliwa z oliwek
Kroki:
- Ugotuj bulion – litr wody i włoszczyznę gotuj przez godzinę, następnie odcedź.
- Imbir obierz i posiekaj na drobne kawałeczki.
- Chilli posiekaj na drobno.
- Kurczaka pokrój na kawałki 2 cm. Następnie połącz go z imbirem, chilli, przyprawami, solą, pieprzem i odstaw na bok.
- Dynię obierz i pokrój na drobne kawałki.
- Czosnek i cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni na oliwie z oliwek. Następnie dodaj dynię i smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Przełóż dynię z cebulą i czosnkiem do garnka, zalej ją bulionem, a gdy się zagotuje zalej mlekiem kokosowym. Całość zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż kurczaka przez ok. 4 minuty.
- Podsmażonego kurczaka dodaj do bulionu z dynią i zagotuj zupę przez ok. 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Zupa gotowa, a ja życzę Wam smacznego.
4 komentarze
Ja, jak robiłam zupę z dyni to wyszła totalna klapa i się zniechęciłam, ale może jeszcze kiedyś spróbuję 😉
Kochana, spróbuj koniecznie!!!!
Lece po składniki! uwielbiam dynię, ale wciąż szukam przepisu idealnego, mam nadzieję, że już znalazłam 🙂
To ten jest prosty i szybki. Bo w momencie kiedy gotujesz bulion, obrabiasz dynię i kurczaka.