Nic tak nie zbliża ludzi jak wspólne celebrowanie posiłków. Kocham jeść, ale nie lubię tracić czasu na przygotowywanie potraw. Najczęściej wybieram dania ekspresowe, które zabierają minimum mojego czasu. W swoim menu mam kilka pewniaków, które nigdy nie zawodzą i cieszą buzię moich najbliższych. Na szczycie listy znajdują się tarty, bo są smaczne, proste do zrobienia i zaspokoją pierwszy głód. Dzisiaj przedstawiam Wam propozycję tarty z moim ukochanym serem kozim, burakami, tymiankiem i gruszką. Będzie idealna na drugie śniadanie, kolację, przekąskę. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam:)
Tarta francuska z kozim serem, burakami i gruszką
SUCHY SPÓD:
Opakowanie ciasta francuskiego okrągłego o średnicy ok. 30 cm
NADZIENIE
- 250 g serka koziego twarogowego
- 100 g śmietany 30%
- 1 jajko
- 1 łyżka listków tymianku Baziółka (zobacz tutaj)
- 2 buraczki (ugotowane lub upieczone)
- szczypta pieprzu
- ½ gruszki
- Orzechy włoskie (garstka)
WYKONANIE:
- Buraczki pokroić w plasterki
- Do miski włożyć serek kozi, śmietanę, jajko, tymianek, doprawić pieprzem i wymieszać łyżką.
- Pierarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Na dużej formie do pieczenia położyć rozwałkowane ciasto francuskie i przez chwilę podpiec (3-4 minuty).
- Nadzienie wylać na podpieczony spód tarty, na wierzchu ułożyć plastry buraków
- Całosc piec ok 40 minut. Brzegi ciasta i spód powinny być zarumienione.
- Po upieczeniu wierzch tarty posypać orzechami włoskimi, świeżym tymiankiem od Baziółka (zobacz tutaj) i pokrojoną w kostkę gruszką. Podawać na ciepło.
Tarta francuska z kozim serem, burakami i gruszką to niejedyny przepis na blogu. Inne przepisy znajdziecie w zakładce KUCHNIA. Zaprasza i życzę smacznego.