Od jakiegoś czasu bardzo popularne są nasiona szałwii hiszpańskiej, potocznie nazywane nasionami chia. Te małe ziarenka robią furorę w mediach społecznościowych, dlatego postanowiłam sprawdzić, co w sobie mają i czy rzeczywiście warto zwrócić na nie uwagę.
Według wikipedii, Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia, to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzący z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Słowo chia pochodzi od słowa chian w języku nahuatl, znaczącego „oleisty”.
Pokaż kotku, co masz w środku, czyli czym chia różnią się od innych nasion?
Nasiona chia (podobno) zawierają duże ilości:
- Kwasów omega-3
- Wapnia
- Żelaza
- Białka
- Antyoksydantów
- Potasu
- Błonnika
- Fosforu
- Witaminy C
Jeżeli to co wyczytałam to prawda, to spożywanie dużej ilości nasion wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy i trawienny. W połączeniu z wodą nasiona mają podobne działanie do siemienia lnianego, które pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości. Dodatkowo nasiona szałwii hiszpańskiej odpowiadają za mocne kości i zęby, wspomagają pracę mózgu, ułatwiając uczenie się, poprawiając pamięć i koncentrację.
Widać, że moda na nasiona chia to nie wymysł marketingowców, ale chęć zdrowego odżywiania się. Ze względu na duże możliwości wykorzystania tych nasion mam dla Was przepis na pyszny deser, który ja nazwałam „Niebo w gębie”. Jest tak pyszny, że można odlecieć po jego zjedzeniu.
Potrzebne składniki:
- 5-6 łyżek nasion chia
- Szklanka mleka roślinnego (ja wybrałam sojowe) lub wody
- 1 mango, ewentualnie kilka truskawek
- 500 g twarogu sernikowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, ewentualnie cukru wanilinowego
- Łyżka startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
- Nasiona chia zalej ciepłym mlekiem lub wodą i odstaw
- Mango obierz i zmiksuj, uzyskując mus (mango możesz zastąpić truskawkami)
- Ser utrzyj z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii
- Dodaj do sera nasiona chia i skórę z cytryny, lekko zmiksuj lub wymieszaj
- Przełóż masę do szklaneczek/ słoiczków
- Gdy masa stężeje, przykryj ją musem z mango
- Wstaw do lodówki
Smacznego 🙂
=============================
Jeśli chcesz być z nami w ciągłym kontakcie, zachęcam do:
→ Polub nasz profil na Facebooku lub profil na Bloglovin. Dzięki temu będziesz na bieżąco z nowościami na blogu.
→ Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tu sporo zdjęć z codziennego życia, których zazwyczaj nie publikuję na blogu.
→ Odwiedź nasz Twitter i Pinterest, jeżeli Facebook i Instagram są dla Ciebie niewystarczające.
5 komentarzy
fajne, fajne..
a z tych 500 g sera to dużo tego deseru wychodzi? nie mam wyobraźni. na ile osób byś szacowała? (jedna ciężarna;)
Lucy mi wyszły 3 takie szklanki, akurat dla mojej rodziny 🙂
Ja dodaję po łyżeczce do shaków. Uwielbiam zblendowane owoce + mleko (może być roślinne) + troszkę siemienia + szczypta chia +babka jajowata… pyszne i zdrowe śniadanie 🙂
Pysznie i zdrowo u Ciebie. Ja zastanawiam się coraz bardziej nad sokownikiem. Na lato będzie idealny :). Mam jedynie problem z przestrzenią w kuchni..
Wygląda bajecznie!