Przepis na czekoladowe ciasto z marchewki z kremem jaglano-orzechowym

4

Jako matka, która pragnie wrócić do wagi sprzed ciąży nie rezygnując przy tym ze słodkości, musiałam znaleźć inne rozwiązania dostarczania sobie pseudo energii pochodzącej ze słodyczy.

O ciastach z kremem musiałam zapomnieć, tak samo jak o smażonych schabowych mojego taty. Tłuste i kaloryczne kremy zamieniłam na te jaglane, które nie dość, że są zdrowe, to jeszcze przyczyniają się do oczyszczania organizmu (detoks kaszą jaglaną). Pamiętacie mój wpis o jaglanych Rafaello? U nas to nadal numer jeden wśród słodkości, ale ostatnio zaczęły nam się nudzić. Postanowiłam poszukać przepisów na jakieś fajne ciasto i wtedy wpadłam na…….ciasto czekoladowe z batata z kremem jaglano-orzechowym! No cóż, najwidoczniej kasza jaglana jest mi przeznaczona :).

Posyłając małżonka po bataty, nie sądziłam, że wróci z marchewką, dlatego przepis na wymarzone ciacho z batata zamieniałam na marchewkowe. Ostatecznie wyszło pyszne, zajadaliśmy się nim cały weekend!

Składniki*:

  1. Na ciasto
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 35 g kakao
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 2 duże marchewki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju kokosowego
  1. Na krem
  • 125 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 8 łyżek masła orzechowego
  • kakao i wiórki kokosowe do dekoracji

Wykonanie*:

Ciasta:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Przygotować formę do pieczenia (mała tortownica).
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać do miski, dodać cukier i na koniec wymieszać.
  4. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i przełożyć do miski. Dodać jajka, olej kokosowy i wymieszać. Wsypać suche składniki i ponownie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
  6. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia.

Kremu:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać ciepłą wodą, zalać wrzątkiem i przełożyć do garnka.
  2. Kaszę zalać 350 ml osolonej wody, garnek przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 15 min do wyparowania wody.
  3. Kaszę przełożyć do miksera, dodać sok z cytryny oraz cukier trzcinowy oraz zmiksować wszystko na wysokich obrotach na gładką masę. Dodać masło orzechowe i ponownie zmiksować do połączenia składników.
  4. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać go na wierzchu i pozostawić do wystygnięcia.
  5. Przed podaniem posypać kakao/ wiórkami kokosowymi.

*na podstawie przepisu: http://kuchmistrzyni.pl/przepis/bezglutenowe-ciasto-z-batata-z-kremem-orzechowym/

=============================

Jeżeli spodobał Ci się ten post, udostępnij go w swoich kanałach social media. Wystarczy, że klikniesz któryś w poniższych ikonek ↓↓↓

=============================

Jeśli chcesz być z nami w ciągłym kontakcie, zachęcam do:

→ Polub nasz profil na Facebooku lub profil na Bloglovin. Dzięki temu będziesz na bieżąco z nowościami na blogu.

→ Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tu sporo zdjęć z codziennego życia, których zazwyczaj nie publikuję na blogu

Share.

About Author

Mama dwuletniego Stefka i sześcioletniego Aleksandra, zakochana w macierzyństwie, modzie i swojej pracy :)

4 komentarze

    • Ja piekłam po raz pierwszy i naprawdę jestem pod wrażeniem. Zresztą uwielbiam wszystko, co kokosowe. Jest jeszcze migdałowa, ale strasznie droga.

Leave A Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.