Jako matka, która pragnie wrócić do wagi sprzed ciąży nie rezygnując przy tym ze słodkości, musiałam znaleźć inne rozwiązania dostarczania sobie pseudo energii pochodzącej ze słodyczy.
O ciastach z kremem musiałam zapomnieć, tak samo jak o smażonych schabowych mojego taty. Tłuste i kaloryczne kremy zamieniłam na te jaglane, które nie dość, że są zdrowe, to jeszcze przyczyniają się do oczyszczania organizmu (detoks kaszą jaglaną). Pamiętacie mój wpis o jaglanych Rafaello? U nas to nadal numer jeden wśród słodkości, ale ostatnio zaczęły nam się nudzić. Postanowiłam poszukać przepisów na jakieś fajne ciasto i wtedy wpadłam na…….ciasto czekoladowe z batata z kremem jaglano-orzechowym! No cóż, najwidoczniej kasza jaglana jest mi przeznaczona :).
Posyłając małżonka po bataty, nie sądziłam, że wróci z marchewką, dlatego przepis na wymarzone ciacho z batata zamieniałam na marchewkowe. Ostatecznie wyszło pyszne, zajadaliśmy się nim cały weekend!
Składniki*:
- Na ciasto
- 50 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 35 g kakao
- 120 g cukru trzcinowego
- 2 duże marchewki
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju kokosowego
- Na krem
- 125 g kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 8 łyżek masła orzechowego
- kakao i wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie*:
Ciasta:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Przygotować formę do pieczenia (mała tortownica).
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać do miski, dodać cukier i na koniec wymieszać.
- Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i przełożyć do miski. Dodać jajka, olej kokosowy i wymieszać. Wsypać suche składniki i ponownie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
- Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia.
Kremu:
- Kaszę jaglaną dokładnie opłukać ciepłą wodą, zalać wrzątkiem i przełożyć do garnka.
- Kaszę zalać 350 ml osolonej wody, garnek przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 15 min do wyparowania wody.
- Kaszę przełożyć do miksera, dodać sok z cytryny oraz cukier trzcinowy oraz zmiksować wszystko na wysokich obrotach na gładką masę. Dodać masło orzechowe i ponownie zmiksować do połączenia składników.
- Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać go na wierzchu i pozostawić do wystygnięcia.
- Przed podaniem posypać kakao/ wiórkami kokosowymi.
*na podstawie przepisu: http://kuchmistrzyni.pl/przepis/bezglutenowe-ciasto-z-batata-z-kremem-orzechowym/
=============================
Jeżeli spodobał Ci się ten post, udostępnij go w swoich kanałach social media. Wystarczy, że klikniesz któryś w poniższych ikonek ↓↓↓
=============================
Jeśli chcesz być z nami w ciągłym kontakcie, zachęcam do:
→ Polub nasz profil na Facebooku lub profil na Bloglovin. Dzięki temu będziesz na bieżąco z nowościami na blogu.
→ Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tu sporo zdjęć z codziennego życia, których zazwyczaj nie publikuję na blogu
4 komentarze
Próbowałam już piec na mące kokosowej…ciekawy smak 🙂 i super zapach
Ja piekłam po raz pierwszy i naprawdę jestem pod wrażeniem. Zresztą uwielbiam wszystko, co kokosowe. Jest jeszcze migdałowa, ale strasznie droga.
Boskie to ciasto <3
Bardzo ciekawy przepis, myślę, że takie ciasto nawet mnie mogłoby smakować, choć za ciastami nie przepadam 😉