Kiedy za oknem mróz rozgościł się na dobre, przydałby się kubek ciepłego napoju i widok płonącego kominka. Oczywiście nie wszyscy możemy pozwolić sobie na odrobinę luksusu w postaci kominka, dlatego ciepły napój to jest właśnie to, czego najbardziej potrzebujemy o tej porze roku.
Uwielbiam długie zimowe wieczory spędzone na czytaniu książek lub oglądaniu ciekawych filmów i dlatego cieszę się, że mamy już za sobą końcówkę roku. Styczeń to dla mnie zarazem najdłuższy i najnudniejszy miesiąc w roku. Święta się skończyły a w sklepach dzikie tłumy, dlatego lepiej zasiąść na kanapie z czymś ciepłym. Do wyboru mam kawę, herbatę lub grzane wino. Gorący kubek wypełniony aromatycznymi przyprawami od razy dodaje mi sił i energii.
Dzielę się przepisami na moje ulubione zimowe napoje, dzięki którym zima staje się pyszniejsza i przyjemniejsza.
Pyszna biała czekolada
Zdecydowanie wolę białą czekoladę od ciemnej, jej smak jest delikatniejszy i lżejszy.
Składniki:
- 2 szklanki mleka, ja zawsze używam 1,5%
- Syrop waniliowy. Ja używam syropów Nicolasa Vahe (2 łyżeczki)
- 1 tabliczka białej czekolady
- Bita śmietana i ewentualnie marshmallows do przyozdobienia
Przygotowanie:
Rondelek z mlekiem, syropem waniliowym i kawałkami czekolady gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Nie pozwól, aby mleko się zagotowało. Gorące mleko z czekoladą podawaj od razu po zdjęciu z ognia razem z bitą śmietaną i gąbeczkami marshmallows.
Grzany GLOGG
Składniki:
- 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
- 50 ml whisky
- 1 pomarańcza
- 1 kawałek kory cynamonu
- 6 goździków
- 5 ziaren kardamonu
- 3 łyżki brązowego cukru
- Cynamon do posypania
Przygotowanie:
Pomarańczę przekroić na pół. 1 połówkę pokroić na plasterki, z drugiej wycisnąć sok. Przyprawy wsypujemy do rondelka i zaczynamy je prażyć. W momencie, gdy zaczną uwalniać aromat dolewany sok, 50 ml wina i wrzucamy cukier oraz plasterki pomarańczy. Czekamy do momentu zagotowania się składników i rozpuszczenia cukru. Kiedy dojdzie do wrzenia, gotujemy jeszcze 4-5 minut aż powstanie gęsty syrop. Dolewamy resztę wina i whisky i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Napój przelewamy do szklanek i podajemy z laską cynamonu. Możemy posypać wierzch cynamonem.
Dyniowe latte
Składniki:
- 2 łyżki puree z dyni
- ½ łyżeczki przyprawy zimowej (zmielony cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, czarny pieprz)
- 2 łyżki miodu
- 1,5 szklanki mleka
- 4 łyżeczki syropu waniliowego ( Ja używam syropu waniliowego Nicolasa Vahe)
- Podwójne espresso (2 pojedyncze espresso) lub 2/3 szklanki mocnej kawy
- Bita śmietana
Przepis na puree z dyni znajdziecie TUTAJ.
Przygotowanie:
Przyprawę, puree i miód wrzucić do rondelka i gotować na średnim ogniu ciągle mieszając. Wymieszać z mlekiem i syropem waniliowym. Doprowadzić do lekkiego wrzenia ciągle mieszając. Następnie ubijać mleko w blenderze aż powstanie pianka. Jeżeli posiadasz w domu ekspres do kawy, to spień mleko w ekspresie. Espresso rozlać do szklanek, zalać spienionym mlekiem. Podawać z bitą śmietaną.
Grzane wino
Składniki:
- 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
- 2 plastry pomarańczy
- 1 kawałek kory cynamonu
- 2 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- 5 ziarenek kardamonu
- 4 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagotować w rondelku na małym ogniu. Po zagotowaniu pozostawić na ogniu jeszcze przez ok. 10 minut. Przelać do szklanek przez sitko i podawać z plastrem pomarańczy i korą cynamonu.
Zimowa herbata
Składaniki:
- Czarna herbata
- 1 cm imbiru
- Laska cynamonu
- Plasterek pomarańczy
- Plasterek cytryny
- 6 goździków
Przygotowanie:
Zaparzyć herbatę z połową goździków, startym imbirem i cynamonem. Dodać plasterek pomarańczy, cytryny i drugą połowę goździków. Dosłodzić w razie potrzeby.
16 komentarzy
Bajeczne..
A smak mogę sobie tylko wyobrazić 🙂 Uwielbiam cynamonowe napoje ! Może spróbuję 😛
Ciemną czekoladę na gorąco pijam regularnie zimą. Tylko dlaczego nie wpadłam na pomysł, żeby kupić białą? 😀 muszę wypróbować przy najbliższej okazji, ciekawa jestem czy nie będzie za słodka.
Ja lubię białą czekoladę, dlatego dla mnie jest ok. Zawsze możesz dodać odrobinę kakałka.
wspaniałe przepisy, uwielbiam zimowe napoje 😉
Ja też, smacznego 🙂
Uwielbiam kawę i dynię więc przepis na dyniowe latte koniecznie muszę wypróbować.
Nie piję alkoholu, ale biała czoko, dyniowa latte i zimowa herbata skradły moje serce! Mniam! Dzięki za inspirację, dziś już za późno, ale jutro na pewno zrobię którąś z nich 🙂
Kochana, to do Ciebie wpadam na białą czekoladę. Muszę jeszcze zanim urodzisz 🙂
Uwielbiam grzane wino tylko ja robię bez anyżu i z miodem, ale koncepcja taka sama. Herbatka ze świeżym imbirem, cytryną i pomarańczą też należy do moich zimowych słabości. Natomiast czekoladę piję gorzką bo każda inna jest dla mnie za słodka, ale na bazie mleka 2% i śmietany 30% i koniecznie z chilli! Mniam, zrobiłaś mi smaka. Piękne zdjęcia 🙂
Boziu, zazdroszczę tej gorzkiej czekolady. Ja nie jestem w stanie jej jeść:(
Grzanego wina nie piłam już lata a UWIELBIAM!
Pozycja nr. 1 brzmi rewelacyjnie, tylko trzeba przymknąć oczy na kalorie ;-). A dyniowa brzmi baaaaardzo kusząco 🙂
Kochana, jakie kalorie. Taka kobieta z taka figurą może pić litry takiej czekolady 🙂
Wygląda tak pięknie, że chyba nawet mój mąż, który nie znosi cynamonu itp by się skusił 😉
Mój kiedyś też nie lubił, ja zreszta też. Dopiero mieszkając w USA nauczyłam się lubić cynamon.
Ojoj, ale pyszności! Muszę wypróbować te przepisy, ale zacznę od białej czekolady!
Działaj, jest pyszna!