Otul się pianką i poczuj zapach cynamonu, czyli cała garść przepisów na zimowe napoje.

16

Kiedy za oknem mróz rozgościł się na dobre, przydałby się kubek ciepłego napoju i widok płonącego kominka. Oczywiście nie wszyscy możemy pozwolić sobie na odrobinę luksusu w postaci kominka, dlatego ciepły napój to jest właśnie to, czego najbardziej potrzebujemy o tej porze roku.

Uwielbiam długie zimowe wieczory spędzone na czytaniu książek lub oglądaniu ciekawych filmów i dlatego cieszę się, że mamy już za sobą końcówkę roku. Styczeń to dla mnie zarazem najdłuższy i najnudniejszy miesiąc w roku. Święta się skończyły a w sklepach dzikie tłumy, dlatego lepiej zasiąść na kanapie z czymś ciepłym. Do wyboru mam kawę, herbatę lub grzane wino. Gorący kubek wypełniony aromatycznymi przyprawami od razy dodaje mi sił i energii.

Dzielę się przepisami na moje ulubione zimowe napoje, dzięki którym zima staje się pyszniejsza i przyjemniejsza.

Olomanolo.pl

Pyszna biała czekolada

Zdecydowanie wolę białą czekoladę od ciemnej, jej smak jest delikatniejszy i lżejszy.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka, ja zawsze używam 1,5%
  • Syrop waniliowy. Ja używam syropów Nicolasa Vahe (2 łyżeczki)
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • Bita śmietana i ewentualnie marshmallows do przyozdobienia

Przygotowanie:

Rondelek z mlekiem, syropem waniliowym i kawałkami czekolady gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Nie pozwól, aby mleko się zagotowało. Gorące mleko z czekoladą podawaj od razu po zdjęciu z ognia razem z bitą śmietaną i gąbeczkami marshmallows.

Grzany GLOGG

Składniki:

  • 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml whisky
  • 1 pomarańcza
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 6 goździków
  • 5 ziaren kardamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • Cynamon do posypania

Grzany glogg

Przygotowanie:

Pomarańczę przekroić na pół. 1 połówkę pokroić na plasterki, z drugiej wycisnąć sok. Przyprawy wsypujemy do rondelka i zaczynamy je prażyć. W momencie, gdy zaczną uwalniać aromat dolewany sok, 50 ml wina i wrzucamy cukier oraz plasterki pomarańczy. Czekamy do momentu zagotowania się składników i rozpuszczenia cukru. Kiedy dojdzie do wrzenia, gotujemy jeszcze 4-5 minut aż powstanie gęsty syrop. Dolewamy resztę wina i whisky i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Napój przelewamy do szklanek i podajemy z laską cynamonu. Możemy posypać wierzch cynamonem.

Dyniowe latte

Składniki:

  • 2 łyżki puree z dyni
  • ½ łyżeczki przyprawy zimowej (zmielony cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, czarny pieprz)
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki syropu waniliowego ( Ja używam syropu waniliowego Nicolasa Vahe)
  • Podwójne espresso (2 pojedyncze espresso) lub 2/3 szklanki mocnej kawy
  • Bita śmietana

Przepis na puree z dyni znajdziecie TUTAJ.

Kawa latte olomanolo.pl

Przygotowanie:

Przyprawę, puree i miód wrzucić do rondelka i gotować na średnim ogniu ciągle mieszając. Wymieszać z mlekiem i syropem waniliowym. Doprowadzić do lekkiego wrzenia ciągle mieszając. Następnie ubijać mleko w blenderze aż powstanie pianka. Jeżeli posiadasz w domu ekspres do kawy, to spień mleko w ekspresie. Espresso rozlać do szklanek, zalać spienionym mlekiem. Podawać z bitą śmietaną.

Grzane wino

Składniki:

  • 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
  • 2 plastry pomarańczy
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 ziarenek kardamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagotować w rondelku na małym ogniu. Po zagotowaniu pozostawić na ogniu jeszcze przez ok. 10 minut. Przelać do szklanek przez sitko i podawać z plastrem pomarańczy i korą cynamonu.

Zimowa herbata

Składaniki:

  • Czarna herbata
  • 1 cm imbiru
  • Laska cynamonu
  • Plasterek pomarańczy
  • Plasterek cytryny
  • 6 goździków

Przepis na zimową herbatę Olomanolo.pl

Przygotowanie:

Zaparzyć herbatę z połową goździków, startym imbirem i cynamonem. Dodać plasterek pomarańczy, cytryny i drugą połowę goździków. Dosłodzić w razie potrzeby.

Share.

About Author

Mama dwuletniego Stefka i sześcioletniego Aleksandra, zakochana w macierzyństwie, modzie i swojej pracy :)

16 komentarzy

  1. Ciemną czekoladę na gorąco pijam regularnie zimą. Tylko dlaczego nie wpadłam na pomysł, żeby kupić białą? 😀 muszę wypróbować przy najbliższej okazji, ciekawa jestem czy nie będzie za słodka.

    • Ja lubię białą czekoladę, dlatego dla mnie jest ok. Zawsze możesz dodać odrobinę kakałka.

    • Kochana, to do Ciebie wpadam na białą czekoladę. Muszę jeszcze zanim urodzisz 🙂

  2. Uwielbiam grzane wino tylko ja robię bez anyżu i z miodem, ale koncepcja taka sama. Herbatka ze świeżym imbirem, cytryną i pomarańczą też należy do moich zimowych słabości. Natomiast czekoladę piję gorzką bo każda inna jest dla mnie za słodka, ale na bazie mleka 2% i śmietany 30% i koniecznie z chilli! Mniam, zrobiłaś mi smaka. Piękne zdjęcia 🙂

  3. Grzanego wina nie piłam już lata a UWIELBIAM!
    Pozycja nr. 1 brzmi rewelacyjnie, tylko trzeba przymknąć oczy na kalorie ;-). A dyniowa brzmi baaaaardzo kusząco 🙂

    • Kochana, jakie kalorie. Taka kobieta z taka figurą może pić litry takiej czekolady 🙂

    • Mój kiedyś też nie lubił, ja zreszta też. Dopiero mieszkając w USA nauczyłam się lubić cynamon.

Leave A Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.