Zima sprzyja wypiekom, dlatego dzisiaj zapraszam Was po przepis na najpyszniejsze i najłatwiejsze muffinki owocowe. Możecie udekorować je bitą śmietaną i świątecznymi płatkami śniegu. Gwarancją będą uśmiechy Waszych dzieci, bo muffinki owocowe z mojego przepisu pokochają od pierwszego kęsa. Chodźcie.
W ubiegły weekend mój straszy synek powiedział do mnie „Mamo, chodź coś razem upieczemy”. Chłopak wie, że lubię piec, ale najcześciej brakuje mi czasu na kuchenne szaleństwa i zazwyczaj wybieram to co szybkie i łatwe. I tak było z tymi muffinkami, otworzyłam lodówkę i pomyślałam, że wykorzystam to, co w niej mam. Często są to przejrzałe owoce, resztki po wyciśniętym soku albo…Jogurt, bardzo owocowy. W lodówce miałam Jogofrut Krasnystaw o smaku brzoskwini, mango i marakui (zobacz skład).
A skoro jogurt to ciasto lub muffinki owocowe muffinki owocowejogurtowe. I tak wyszły one, pyszne, pulchne i na maksa owocowe. Musicie je zrobić, bo są naprawdę rewelacyjne w smaku!
Muffinki owocowe
Składniki:
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 60 g oleju
- 150 g jogurtu owocowego np. Jogofrut Krasnystaw, który zawiera aż 30% owoców!
- 100 g mleka
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 2 połówki brzoskwini z puszki
Wykonanie:
- Zmieszaj razem składniki suche- mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki – mleko, jogurt, olej, jajka.
- Dodaj mokre składniki do suchych.
- Delikatnie wmieszaj ciasto.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – napełnij do 3/4 wysokości, na wierzchu połóż pokrojone w kosteczkę brzoskwinie.
- Piecz około 20 minut w 180 stopniach – sprawdź patyczkiem, czy muffinki są gotowe.
- Po upieczeniu ostudź w lekko uchylonym piekarniku. Nie wyjmuj ich za szybko, bo mogą trochę opaść.
- Udekoruj wg uznania – ja użyłam papierowych choinek.