Gdybyście przyszli do mojego domu, Waszą uwagę przykułaby masa poradników, romansideł i książek kulinarnych. To taka moja mała obsesja kupowania pięknie wydanych egzemplarzy. Gorzej jest niestety z ich wykorzystaniem, bo przecież zawsze jest coś ważniejszego…
Jakiś czas temu, Lidl Polska podarował mi książkę pt. „Rodzinna Kuchnia Lidla”. Wystarczy, że zrobicie 6 razy zakupy za minimum 50 zł, dopłacicie 1 grosz i książka jest Wasza. Na początku pomyślałam, że to tylko kolejna pozycja kucharska, stanie na półce i będzie fantastyczną ozdobą mojej kuchni.
Zanim jednak odłożyłam ją na bok, postanowiłam, że popatrzę chociaż na to, jakie przepisy można w niej znaleźć. I tu się okazało, że tak pięknie wydanej książki kucharskiej to ja jeszcze nie miałam w swoim zbiorze. Same zdjęcia zachęcają do wzięcia produktów w rękę i wyczarowania z nich czegoś pysznego!
Tak też się stało, bo nie mogłam nie spróbować! Na pierwszy ogień poszły batoniki zbożowe, których zrobienie zajęło mi 10 minut. Przygotowałam je razem z Olkiem, który zamiłowanie do słodkości ma chyba po mamie. Nie przepuści niczego, co zawiera cukier w swoim składzie. Ciekawa byłam, czy zdrowa wersja słodkości też go tak oczaruje. Odpowiedź znajdziecie na poniższych zdjęciach ;). A ja od trzech dni siedzę i zawijam te pyszne batoniki w sreberka ;).
Wam również polecam ich spróbować, bo nie dość że są pyszne, to jeszcze ekspresowo się je robi.
Potrzebujecie:
Formy do ciasta, najlepiej 20×20 cm i papier do wypieków
Składniki:
200 g masła orzechowego
100 ml oleju kokosowego
200 g miodu
100 g gorzkiej czekolady
3 szklanki uprażonych płatków owsianych
2 łyżki uprażonego sezamu
2 łyżki jagód goji
2 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych (ja dałam więcej, bo je kocham)
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 szczypta soli
Przygotowanie:
- Podgrzej w garnku masło orzechowe i olej kokosowy
- Zdejmij z ognia, dodaj miód i pokruszoną czekoladę
- Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści
- Do masy dodaj resztę składników i wymieszaj
- Całość przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Odstaw masę do lodówki do zastygnięcia
Chyba pozostaje mi życzyć Wam Bon Appetit!
=============================
Jeżeli spodobał Ci się ten post, udostępnij go w swoich kanałach social media. Wystarczy, że klikniesz któryś w poniższych ikonek ↓↓↓
=============================
Jeśli chcesz być z nami w ciągłym kontakcie, zachęcam do:
→ Polub nasz profil na Facebooku lub profil na Bloglovin. Dzięki temu będziesz na bieżąco z nowościami na blogu.
→ Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tu sporo zdjęć z codziennego życia, których zazwyczaj nie publikuję na blogu
9 komentarzy
Muszę spróbować! 🙂 Widząc tą oblizywaną łyżeczkę nie mam najmniejszych wątpliwości, że są pyszne!
Ach… uwielbiam Twoje zdjęcia!
Koniecznie, mój Olek zakochany. Rób, bo ich zrobienie zajmuje maksymalnie 10 minut. Smacznego:)
Super pomysł! Ja kiedyś robiłam podobne, ale tylko z płatków owsianych 🙂
Ja kocham wiórki kokosowe, z nimi te batony to niebo w gębie.
Koniecznie muszę je wypróbować! 🙂 może nawet dzisiaj 😉
Polecam bardzo 🙂
Bardzo lubię przepisy z kuchni lidla, są proste i z łatwo dostępnych składników. Często je i tak zmieniam na swoje potrzeby, czyli usuwam cukier i nadmiar tłuszczu, ale są dla mnie fajną bazą inspiracji 🙂 Te batoniki zbożowe to kolejny fajny pomysł do wypróbowania 😉
Próbowałam, wyszło super 🙂
Bardzo łatwy i zdrowy przepis, zapewne go wypróbuję. 🙂