Od zawsze wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu zyskujemy energię na cały dzień, dlatego bardzo ważny jest wybór dań i dobór podstawowych składników. Najlepsze są te, wartościowe, dzięki którym możemy funkcjonować przez cały dzień.
Chcę podzielić się z Wami trzema przepisami na pyszne śniadania z avocado w roli głównej. Dlaczego akurat avocado? Bo to najbardziej kaloryczny owoc, a jak wiadomo, tam gdzie kalorie, tam i energia :).
Avocado zawiera dużą ilość tłuszczu nazywanym „dobrym tłuszczem”, który bogaty jest w kwasy Omega-3. Powoduje on, że cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajane przez nasz organizm. Powody, dla których warto jeść avocado to:
- Jest źródłem luteiny i karotenoidów, które działają jak przeciwutleniacze i chronią przed chorobami oczu.
- Jest źródłem błonnika, który jak wiemy wpływa pozytywnie na układ trawienny.
- Jest źródłem witamin C, E i A i wielu witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Reguluje ciśnienie krwi.
A teraz przejdźmy do sedna! Poniżej przepisy na pyszne śniadania z avocado 🙂
***ZAPIEKANE AVOCADO***
To pomysł, dla ludzi, którzy rano potrzebują zastrzyku energii.
Składniki:
- 1 avocado
- 2 jajka
- Sól, pieprz
- Szczypiorek, ewentualnie natka pietruszki
Przygotowanie:
- Na sam początek nastaw piekarnik, by w czasie, kiedy przygotowujesz avocado nagrzał się do odpowiedniej temperatury. Temperaturę ustaw na 180 stopni.
- Przekrój avocado na połowę i wyjmij pestkę.
- Łyżeczką wytnij troszkę miąższu ze środka, aby zrobić więcej miejsca na jajko.
- Do środka dodaj jajko.
- Ułóż avocado na blaszce i piecz przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości avocado i jajka.
- Po upieczeniu przypraw upieczone avocado pieprzem, solą i pokrojonym szczypiorkiem.
- Smacznego 🙂
***NALEŚNIKI Z AVOCADO***
Składniki:
Naleśniki (ja robię te z przepisu ze strony Kwestiasmaku.pl)
- 1 szklanka mąki (wybór mąki zostawiam Tobie, ja do naleśników używam pszennej, ale możesz wybrać też żytnią, kukurydzianą, orkiszową i inną).
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- Szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
Nadzienie naleśników:
- 1 połówka avocado pokrojona na plasterki
- Sadzone jajko (jajko, masło)
- Rukola
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
- Ewentualnie pestki dyni, słonecznika
Przygotowanie:
- Usmaż naleśniki (możesz też skorzystać z gotowych tortilli, które kupisz w każdym sklepie spożywczym).
- Do miski wysyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj składniki na gładką masę. Dodaj roztopione masło lub olej roślinny i dalej miksuj.
- Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni.
- Przygotuj sadzone jajko
- Na patelni rozpuść masło i wbij jajko. Smaż do czasu, kiedy białko jajka będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć.
- Na upieczony naleśnik ułóż rukolę, sadzone jajko, plastry avocado. Całość skrop sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem.
***KANAPKA Z AVOCADO***
Składniki:
- Avocado
- Pomidor
- Chleb, najlepiej razowy
- Kiełki (wybór zostawiam Wam)
- Opcjonalnie nasiona szałwii hiszpańskiej
22 komentarze
Mniam, świetne przepisy!
Polecam jeszcze avocado pokrojone w plasterki i uprażone na suchej patelni, bez tłuszczu – wrzucałam przepis u mnie na blogu.
Renia, widzę że lubimy podobne smaki. Może powinnyśmy założyć wspólny blog kulinarny 🙂
Wszystko co ma jajko pożeram z cieknącą śliną. To awokado z jajem w środku wygląda przepysznie!
I jest pyszne, możesz trochę ściąć dno, żeby się nie przewracało i wtedy białko nie wyleci.
Uwielbiam awokado, a ostatnio dzięki instagramowi odkryłam, że świetnie smakuje kanapka z rukolą awokado i żurawiną 😉
Z żurawiną nie próbowałam, ale moge wyobrazić sobie ten smak. Ja opakowanie żurawiny jem na raz. A Instagram to najlepsze źródło insporacji 🙂
Awokado ubóstwiam od niedawna i właśnie w poniedziałek będzie o tym wpis, również ze smacznym przepisem. Zapiekane awokado wygląda bosko, koniecznie muszę wypróbować. I pomyśleć, że kiedyś się przed nim broniłam? 😉
Ja avocado nauczyłam się jeść w Stanach, pracowałam wtedy w meksykańskiej restauracji i chcąc nie chcąc musiałam je spróbować. Zaczęłam od nachosów i guacamole i okazało się, że to jest pyszne. Czekam na Twoje przepisy z avocado zatem :). Miłego dnia.
Muszę przyznać, że nigdy jeszcze z awokado nie eksperymentowałam. Zapisuję przepisy i na pewno wypróbuję 🙂
Koniecznie, polecam też quacamole 😉
Z przepisów nie skorzystam, ale zdjęcia obejrzałam z przyjemnością 🙂
Nie lubisz avocado?
Nie znoszę 😉
Spróbuj od quacamole z chipsami z tortilli, ja tak wlasnie polubiłam avocado podczas mojej pierwszej wizyty w Meksyku.
Muszę spróbować zapiekane jajko :O genialne!
Daj znać, jak wyszło 😉
Pierwszy przepis przykuwa uwagę i samym wyglądem zachęca do zjedzenia 🙂
Smacznego 😘😍
Te naleśniki z awokado to bym chętnie wszamała..:)
To działaj 🙂
Wygląda to pięknie, ale sam zapach awokado mnie odstręcza, nie mówiąc już o smaku 😉
Ja kiedyś też nie lubiłam avocado, nauczyłam się go jeść pracując w meksykańskiej restauracji, tam avocado to chleb powszedni. Może i Tobie jeszcze kiedyś posmakuje.